Tjerk IJsselstein.

Terug naar index.
November 2024.
Nieuwe aanwinsten Stichting Oud Ried
 
 
 
Wij zijn, via een kleindochter van Tjerk IJsselstein, in het bezit gekomen van 3 oude van hennepvlas gemaakte zakken. Hierop staat de naam     Tj. IJsselstein Ried dik gedrukt (eronder staat zelfs nog de naam van Sj.Visser).    Deze zakken werden gebruikt om losse spullen in te vervoeren zoals b.v. graan. Doordat de naam Sj.Visser ook op de zakken vermeld staan mogen wij ervan uit gaan dat deze van voor 1928 zijn.
 
 
Wie was Tjerk IJsselstein, geboren in 1883 in Warga nam hij in 1929 de winkel en vervoersbedrijf over van Sjoerd Visser over. Deze was gevestigd in de Havenstraat. Het huis stond waar nu ongeveer de oprit van het huis van Kerkepad 3 is. In de volksmond werd dit “it Skippershûske” genoemd.
Zij bedienden met hun winkel o.a. de vrachtvaarders die in de haven aanlegden ook had hij een bodedienst eerst nog met een schip later met een vrachtauto, waar hij voor een deel het vervoer van zuivelproducten van de fabriek mee verzorgde. Daarnaast had hij een wekelijkse bodedienst naar Franeker, Leeuwarden, Bolsward en Harlingen. In de oorlog werden er distributiebonnen gestolen uit de winkel hierdoor ging de winkel failliet en hield hij alleen nog zijn vrachtdienst over. De vrachtauto van Tjerk IJsselstein werd in de oorlog door de Duitsers gevorderd. Hij kreeg na de oorlog ter vervanging van de inbeslaggenomen vrachtauto, een Duitse legerauto tot zijn beschikking. Na het huwelijk van zijn dochter Corrie met Wieger Terpstra is Tjerk in 1949 naar Achlum verhuisd, zijn vrouw was toen al overleden. Hun dochter Aukje trouwde met Eeltje Sminia (ouders van schenkster van de zakken).  Zij kregen 5 kinderen Tjerk, Tiny, Eddy, Johnny en Klaas. Eeltje Sminia heeft de vrachtdienst in 1949 overgenomen van zijn schoonvader. Na het plotseling overlijden in 1952 van zijn vrouw Aukje, verhuisde hij met zijn kinderen in 1953 naar Amsterdam.
 
Stichting Oud Ried.